Kongres psihologa u Srbiji

Poštovane kolege i koleginice,

 1. Kongres psihologa Srbije će se održati na Zlatiboru, u periodu od 30. 05. do 2. 06. 2018. godine, pod nazivom Futurizam u psihologiji  ̶ psihologija u zoni budućeg razvoja. Tema ovogodišnjeg Kongresa podstiče nas na bavljenje budućnošću psihologije. Pokušaćemo da predvidimo koje će oblasti psihologije postati ključne u budućnosti, kojim temama ćemo se baviti kao istraživači, koja pitanja i dileme ćemo rešavati kao stručnjaci, koje praktične probleme ćemo pokušavati da rešavamo i koje nauke će nam biti ključni saveznici. Ovo su samo neka od pitanja o kojima ćemo imati priliku da promislimo na ovom Kongresu.

Svojim učešćem na Kongresu doprinosite održavanju tradicije skupa koji je mesto okupljanja i razmene znanja i iskustava psihologa iz Srbije i inostranstva. To je prilika da se kroz plenarna predavanja, simpozijume, slobodna saopštenja i poster prezentacije upoznamo sa najnovijim istraživanjima u oblasti psihologije i srodnih disciplina, razmenimo iskustva iz prakse, težeći njenom unapređenju, postavimo važna pitanja i izoštrimo profesionalne stavove na naučno-stručnim tribinama, sastanemo se sa članovima sekcija kojima pripadamo, steknemo nove veštine i upoznamo se sa inspirativnim idejama kroz radionice, ostvarimo značajne kontakte sa kolegama iz zemlje, regiona i sveta i još mnogo toga.

Možete se prijaviti za sledeće oblike učestvovanja u radu Kongresa psihologa:

 • Grupne sesije – simpozijume i panel diskusije
 • Individualna usmena saopštenja i poster prezentacije
 • Radionice i seminare
 • Sastanak sekcije DPS-a
 • Promocije knjiga iz psihologije

Detaljnije informacije o oblicima učestvovanja i načinima prijave možete pogledati na http://www.dps.org.rs/kongres/prijava-rada. Rok za prijavu radova je 26.03.2018., a prvi rad koji bude primljen dobija posebnu nagradu.

Na Kongresu ćemo imati priliku da čujemo neke od vrsnih plenarnih predavača iz zemlje i inostranstva, kao što su:

 • Prof. dr Brajan Nosek (Brian Nosek) socijalni psiholog i profesor na Univerzitetu Virdžinija. Profesor Nosek jedan je od osnivača  Centra za otvorenu nauku (https://cos.io/) čiji je cilj unapređenje otvorenosti, integriteta i ponovljivosti naučnih istraživanja, a 2015. godine prestižni časopis Nature proglasio ga je za jednog od 10 istraživača koji su ostvarili značajan doprinos nauci. Profesor Nosek će održati predavanje na Kongresu putem Skype-a.
 • Prof. dr Ivana Milojević, ekspertkinja iz studija budućnosti (Futures Studies). Doktorirala je na Univerzitetu Queensland u Australiji iz oblasti obrazovanja. Predavala je na Univerzitetu u Novom Sadu, Univerzitetu Sunshine Coast u Australiji i na Institutu za studije budućnosti na Tamkang Univerziteta na Tajvanu. Bavi se istraživanjima i obukama iz transdisciplinarnih oblasti koje povezuju sociologiju, pedagogiju i psihologiju obrazovanja, rodne, mirovne i studije budućnosti.
 • Dr Veljko Jovanović, docent na Odseku za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Bavi se istraživanjima u oblasti subjektivnog blagostanja i kvaliteta života, sa posebnim naglaskom na kros-kulturnim studijama blagostanja. Trenutno je pomoćnik urednika časopisa Journal of Well-being Assessment.
 • Dr Nataša Jokić-Begić, redovni profesor na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta pri Sveučilištu u Zagrebu.  Osnivač je i rukovodilac specijalističkih studija iz oblasti kliničke psihologije. Učestvuje u brojnim interdisciplinarnim istraživanjima mentalnih stanja i poremećaja, prvenstveno anksioznih, zatim poremećaja polnog identiteta i psihosomatskih bolesti a u poslednje vreme se intenzivno bavi  i problemom sajberhondrije.
 • Prof. dr. sc. Marina Ajduković, psiholog i sociolog, redovni je profesor na Studijskom programu za socijalni rad Pravnog fakulteta Univerziteta u Zagrebu. Bavi se širokim rasponom istraživačkih tema o faktorima ugroženog razvoja i mentalnog zdravlja dece. Dugogodišnja je saradnica UNICEF-a i voditeljica većeg broja međunarodnih i nacionalnih istraživačkih i primenjenih projekata u čijem je fokusu dobrobit dece i mladih, a bila je angažovana kao konsultantkinja u mnogim zemljama pogođenim krizama i sukobima.

Članovi Programskog odbora Kongresa psihologa 2018. godine su:

 1. Ko-predsednica: prof. dr Jelena Vranješević, Odeljenje za pedagogiju i andragogiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu
 2. Ko-predsednik: doc. dr Boris Popov, Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu
 3. prof. dr Dušica Filipović Đurđević, Odeljenje za psihologiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu
 4. prof. dr Vesna Gavrilov Jerković, Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu
 5. prof. dr Darko Hinić, Prirodno-matematički i Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu
 6. doc. dr Gordana Đigić, Departman za psihologiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu
 7. doc. dr Dejan Pajić, Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu
 8. prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, Odeljenje za Socijalnu politiku i socijalni rad Fakulteta Političkih nauka i Odeljenje za Psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu
 9. doc. dr Mirjana Beara, Studijski program za psihologiju Departmana za filozofske nauke Državnog univerziteta u Novom Pazaru
 10. Sekretari Programskog odbora su Ljiljana Plazinić, asistent na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i student doktorskih studija na  Odeljenju  za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Nikola Stevanović, student doktorskih studija i saradnik u nastavi na  Odeljenju  za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *